به گزارش مشرق، موسسه «جسور للدراسات» نقشهای از پراکندگی پایگاههای چهار کشور خارجی حاضر در این کشور منتشر کرده است. این موسسه مدعی است که در مجموع ۸۳۰ مقر نظامی متعلق به ۴ کشور ایالات متحده آمریکا، روسیه، ترکیه و ایران در سوریه ایجاد شده است. این نهاد وابسته به اپوزیسیون سوریه است.
تعداد مقرهای نظامی نیروهای خارجی در سوریه ۸۳۰ مورد عنوان شده است. از این تعداد، ۱۰۴ مورد پایگاه نظامی و ۷۲۶ مورد نقطه حضور نظامی است. پراکندگی جغرافیایی این ۸۳۰ مورد در ۱۴ استان سوریه به شرح زیر است:
- ۹ مورد در دمشق، ۱۱۴ مورد در ریف دمشق، ۱۸۶ مورد در حلب، ۷۲ مورد در حمص، ۴۷ مورد در حماه، ۸۴ مورد در ادلب، ۱۱ مورد در طرطوس، ۳۳ مورد در لاذقیه، ۹۲ مورد در دیرالزور، ۳۵ مورد در الرقه، ۴۲ مورد در الحسکه، ۲۲ مورد در السویدا، ۴۹ مورد در درعا و ۳۴ مورد قنیطره.
در حال حاضر، مناطق جغرافیایی در سوریه به سه قسمت تقسیم شده است:
- مناطق تحت کنترل دولت سوریه (قرمز)
- مناطق تحت اشغال مسلحینِ تجزیه طلب کُرد و تحت الحمایه ارتش آمریکا (زرد)
- مناطق تحت سیطره تروریستهای تحت الحمایه ارتش ترکیه و آمریکا (سبز)
ایران با ۵۷۰ مقر نظامی پرنفوذترین نیروی خارجی در سوریه است.
موسسه «جسور للدراسات» مدعی است که از این تعداد، ۵۵ مورد پایگاه نظامی و ۵۱۵ مورد نقطه حضور نظامی است. به نظر میرسد که «جسور للدراسات» کل پایگاههای مربوط به محور مقاومت نظیر حزب الله لبنان را به نام ایران منتشر کرده است. تمرکز ایران بر نیمه جنوبی سوریه است. هدف، باز نگهداشتن کریدور تهران - بیروت است تا دسترسی مستقیم به دریای مدیترانه حفظ شود.
ترکیه با ۱۲۵ مقر نظامی در جایگاه دوم بیشترین پایگاه خارجی در سوریه است.
از این تعداد، ۱۲ مورد پایگاه نظامی و ۱۱۳ مورد نقطه حضور نظامی است. ترکیه سه هدف دارد: اول؛ حاکمان این کشور کماکان در رویای تجزیه استانهای شمالی نظیر ادلب و الحاق به ترکیه هستند. در همین راستا از ۱۰۰ هزار تروریست مستقر در ادلب پشتیبانی میکنند. دوم؛ ایجاد نوار سراسری در امتداد مرز ترکیه - سوریه به عمق ۳۰ کیلومتر برای عقب راندن مسلّحین کرد . سوم؛ استقرار ۱/۰۰۰/۰۰۰ نفر از ۳/۷ میلیون آواره سوری حاضر در ترکیه در این نوار مرزی.
روسیه با ۱۰۵ مقر نظامی در جایگاه سوم است.
از این تعداد، ۲۰ مورد پایگاه نظامی و ۸۵ مورد نقطه حضور نظامی است. مقرهای نظامی روسیه با استقرار دائمی در شرق مدیترانه به دنبال منافع ژئوپلیتیک این کشور هستند. به دلیل جنگ اوکراین، ناوگان روسیه در دریایی سیاه محصور خواهد ماند. سواحل سوریه تنها نقطه ممکن برای دسترسی روسها به آبهای گرم جنوبی است.
ایالات متحده آمریکا دارای ۳۰ مقر نظامی در سوریه است.
ایالات متحده آمریکا علیرغم کمترین تعداد مقر نظامی در سوریه، به نوعی تأثیرگذارترین کشور در صحنه نظامی است. هدف این کشور مقابله با ایران و روسیه و قطع کریدور تهران - مدیترانه است. همچنین، در نظر دارد که منطقه شرق فرات را از دسترس دولت مرکزی دمشق دور کند و در نهایت آن را از سوریه تجزیه کند.
«قیس الخزعلی» دبیرکل «عصائب اهل الحق» اخیراً فاش کرد که آمریکاییها به دنبال ایجاد یک منطقه [خودمختار] در مرزهای عراق و سوریه هستند. او گفت که اطلاعات دقیقی درباره جایگزینی نیروهای آمریکایی با ۲۵۰۰ نظامی دیگر داریم. ۱۵۰۰ نفر دیگر هم قرار است از پایگاه الحریر به سوریه اعزام شوند. اصلیترین هدف حضور نظامی آمریکا در عراق و سوریه، حفظ رژیم صهیونیستی است.